Varno, hitro ter učinkovito odstranjevanje znamenj

Vsakdo med nami ima na koži nekaj manjših pa tudi nekoliko večjih temnih lis ali pa bunčic. Takšen pojav na koži navadno imenujemo kar znamenja. Praviloma so to benigne tvorbe melanocitov. To so kožne celice, ki proizvajajo pigment. Če je znamenje manjše in se bistveno ne spreminja, gre najverjetneje samo za nepomembno spremembo, ki je kozmetske narave. Večja znamenja, ki se spreminjajo, pa lahko pomenijo melanom.

Marsikdo moteče izrastke opazi tudi na vratu, trupu, na obrazu ter pod pazduho. Takšna znamenja je dobro pokazati tudi zdravniku. Ta vam bo morda predlagal ostranjevanje znamenj, ki praviloma velja za povsem varen, hiter ter učinkovit proces.

 

Z uporabo laserja se izognemo nastanku brazgotin

Za odstranjevanje znamenj se uporablja laser. S tem se namreč na učinkovit način izognemo nastanku brazgotin. Pred samim posegom pa je nujno potrebno prav vsa znamenja pregledati tudi z digitalno dermatoskopijo.

Sicer pa odstranjevanje znamenj z laserjem lahko poteka z ali pa brez anestezije. Manjša znamenja se praviloma odstranjujejo brez uporabe igel, koža pa se anestezira z mrzlim zrakom. V vsakem primeru se poskrbi, da pacient ne občuti bolečine.

 

Na mesto posega se po odstranitvi namesti vodoodporni obliž

Potem ko je odstranjevanje znamenj opravljeno, se na mesto posega namestijo vodoodporni obliži. Te se nato odstrani čez nekaj dni, ko se naredi krasta. Ta odpade po nekaj dneh do enega tedna. V tem času pa lahko povsem normalno opravljate vse svoje dejavnosti; tudi umivanje ter športne aktivnosti.

Sicer pa odstranjevanje znamenj za seboj nekaj tednov pusti tudi blago rdečico. Ta počasi bledi in jo prične nadomeščati normalna barva kože. Na mestu, kjer je bilo znamenje, navadno po posegu ni videti ničesar. Le v redkih primerih ostaja nekaj razlike v barvi med okolno kožo. Z dodatnim laserskim posegom čez nekaj mesecev pa se lahko tudi takšno stanje povsem odpravi.